Uitleg windmeting weerstation Alphen aan den Rijn.

 

Omdat er soms vragen zijn of onze windmeting wel klopt, staat hieronder een beschrijving van de wijze waarop de windsnelheid bij dit weerstation wordt gemeten en waarom het lijkt dat deze soms afwijkt ten opzichte van andere bronnen.

 

De wind blaast zelden met een constante snelheid, de windsnelheid vooral bepaald door de maximale kracht van de windstoten (de pieken).
Dit weerstaton meet iedere 9 minuten de windkracht. Wanneer er op dat moment geen krachtige windstoot is, dan zal de meting dus lager uitvallen dan dat de werkelijke windsnelheid is.

De gemeten waarde betreft dus eigenlijk een "toevalstreffer" van dat ene moment in de periode van 9 minuten!

Onvolkomenheden in de meting worden daarnaast veroorzaakt door obstakels (zoals b.v. schoorstenen of bomen)  in de omgeving van de windmeter.  Ook bij ons weestation is dat het geval. Weerstation Alphen aan den Rijn bevind zich in een woonomgeving waar gemeentelijke beperkingen worden gesteld aan de hoogte van masten. Hierdoor is de windmeter noodgedwongen minder optimaal opgesteld dan gewenst om onder alle omstandigheden een juiste waarde te kunnen meten.