Uitleg windmeting weerstation Alphen aan den Rijn.

 

Omdat er soms vragen zijn of onze windmeting wel klopt, staat hieronder een beschrijving van de wijze waarop de windsnelheid bij dit weerstation wordt gemeten en waarom het lijkt dat deze soms afwijkt ten opzichte van andere bronnen.

 

De wind blaast zelden met een constante snelheid, de windsnelheid kenmerkt zich in pieken en dalen. Dit weerstaton meet steeds gedurende een cyclus van 9 minuten de windkracht.  De gemiddelde waarde van deze 9 minuten wordt weergegeven op de website.

Onvolkomenheden in de meting worden daarnaast veroorzaakt door obstakels (zoals b.v. schoorstenen of bomen)  in de omgeving van de windmeter.  Ook bij ons weestation is dat het geval. Weerstation Alphen aan den Rijn bevind zich in een woonomgeving waar gemeentelijke beperkingen worden gesteld aan de hoogte van masten. Hierdoor is de windmeter noodgedwongen minder optimaal opgesteld dan gewenst om onder alle omstandigheden een juiste waarde te kunnen meten.

Op 7 juli 2019 hebben we een nieuwe windmeter geplaatst omdat de vorige wegens slijtage te grote afwijkingen begon te vetonen.